61 14 66 66
Hit enter to search

Tannhelse Hund - TannproblemerTannhelse og tannproblemer hos hund og katt: Visste du at over 80% av alle hunder og katter over 4 år har lidelser relatert til tannproblemer? Tann- og tannkjøttproblemer er noe av det vi ser hyppigst i vår polikliniske virksomhet på klinikken.

Derfor har jeg skrevet denne artikkelen hvor du blant annet vil få svar på disse ofte stilte spørsmålene:

  • Hva er de vanligste tannproblemene hos hunder og katter?
  • Hvilke konsekvenser kan dårlig tannhelse gi?
  • Hvordan ser friske tenner ut egentlig?
  • Hvordan ser syke tenner ut?
  • 4 ting du som eier kan gjøre for å hjelpe dyret ditt
  • Når er det lurt å gå til dyrlegen?
  • Hva kan veterinæren hjelpe med egentlig?
  • Hvordan VIP-medlemmer kan få gratis tannhelsesjekk to ganger i åretJeg håper du finner artikkelen nyttig og informativ. Send gjerne spørsmål eller innspill til oss via skjemaet her.


Hva er de vanligste tannproblemene hos hunder og katter og hvilke konsekvenser kan dårlig tannhelse gi?

Tannhelse katt - tannproblemerTannstein, betennelser og løse tenner
Som sagt er tannproblemer og tannkjøttproblemer noe av det hyppigste vi ser i vår polikliniske virksomhet på klinikken. Det er faktisk slik at hele 80 % av alle hunder og katter over 4 år har lidelser relatert til tannproblemer. Det hyppigste vi ser er tannstein og p.g.a. dette betennelse i tannkjøttet som etterhvert fører til tap av tannfestet og løse tenner.

Skader:
Skader på tenner er heller ingen sjeldenhet på hunder og katter. Man må være klar over at dersom kjæledyret har skader på tennene gir dette smerter akkurat som på mennesker. Problemet er imidlertid ofte å se dette på dyret. Man bør nok ukentlig ta en titt i dyrets munn og særlig sjekke jeksler og hjørnetenner da det er disse som vi oftest behandler for skader.

Hva er tannstein egentlig og hvordan oppstår det?
Tannstein begynner under tannkjøttranden og arbeider seg oppover kronen som et brungult belegg(se bilde under). Tannstein består av kalk fra spytt sammen med bakterier og matrester. Dersom dette får utviklet seg videre blir det lommer under tannkjøttet og tannkjøttet trekker seg tilbake slik at deler av røttene kan komme fram idagen. De tenner som ofte først affiseres er de bakre jeksler idet de ligger badet mye i spytt da spyttgangen munner i nærheten av disse tenner.

Visste du at tannproblemer er mer vanlig hos mindre hunderaser enn på større?

Hvordan ser friske tenner ut?

Tannsykdommer hund katt sunne tenner

Slik ser rene, friske tenner ut, med friskt og fint tannkjøtt. Tannkjøttsranden sitter tett mot kronen på tannen.

Hordan ser syke tenner ut?

Tannproblemer hund katt syke tenner

Slik ser syke tenner ut. Med begynnende tannstein og rødme i tannkjøttet samt tilbaketrekking av tannkjøttet.

4 ting du som dyreeier kan gjøre:

Som dyreeier er det dette noen gode tips til hva du kan gjøre selv:

Gode rutiner:
Har du gode rutiner kan du oppdage problemer tidlig før de forverres. Ta derfor en ukentlig titt i munnen til dyret ditt. Se etter endringer og sjekk spesielt jeksler og hjørnetenner.

Tannpuss:
Det er fint om du klarer å pusse tenner på dyret sitt. Dette lar seg imidlertid bare gjøre på hunder og det er viktig å trene på dette fra dyret er ungt av. Ved Smådyrsykehuset har vi eiere som pusser tennene på kjæledyret sitt hver dag og felles for disse er at dyrene beholder sine tenner lengre og i fin stand enn de som ikke blir pusset.

Tørrfôr:
Det kan også være lurt å gi dyret ditt tørrfôret tørt. På denne måten får tennene noe å arbeide med, da dette skaper friksjon og reduserer sjansen for tannstein.

Spesialfôr og tyggebein: 
Det finnes også spesialfôr som hjelper mot tannstein, i tillegg til at tyggebein kan hjelpe noe

Når er det lurt å gå til dyrlegen?

Dette er noen generelle råd til når det kan være lurt å kontakte dyrlegen:

Ved akutt skade:
Ved akutt skade eller ulykke bør du definitivt kontakte dyrlege, forklar situasjonen, skaden og bli enig om hva som bør gjøres.

For fjerning av tannstein:
Det er ofte nødvendig og regelmessig få fjernet tannstein på sitt kjæledyr. Noen trenger årlig, andre et par ganger i året og noen få kanskje bare hvert 2. år.

Hva kan dyrlegen hjelpe med?

Trekking:
Skadde tenner må i de fleste tilfeller trekkes eller plomberes/rotfylles hos dyrlege. For å gi dyret en skånsom og smertefri behandling utføres dette under narkose.

Tannstein:
Dersom det bare er tannstein som behøver fjernes, trenger man ikke nødvendigvis legge dyret i narkose. Det er likevel svært viktig og for dyrets beste at det utføres med god sedasjon. Dette legger også tilrette for at arbeidet kan gjøres riktig og ordentlig. Tannstein blir fjernet med ultralyd eller diamant og det er viktig at tennene blir polert etterpå slik at de får en glatt overflate. Digitale tannrøntgenbilder må ofte tas for å vite om røttene er iorden.

Tannproblemer melketenner valpMelketenner:
Hvalper feller sine melketenner i en alder av 4-6 mnd. Det hender at noen melketenner ikke faller ut, oftest hjørnetennene oppe og nede. Det er viktig og til dyrets beste at disse blir snarlig og riktig fjernet slik at de nye, blivende tenner får rikelig plass og vokser riktig, og blir sunne og sterke. Dersom dette ikke blir gjort kan det forårsake store bittfeil som plager dyret. Når vi trekker melketennene gjøres dette i narkose med lokalbedøvelse i tillegg.

Bildet viser en melkehjørnetann på venstre side nede som sitter selvom den blivende hjørnetannen er kommet noe ut. Dette gjør at den blivende tannen kommer noe for langt inn i munnen og den kan skape store bittproblemer . Denne må trekkes.

Hvordan kan du få gratis tannhelsesjekk to ganger i året?

Som medlem i Smådyrsykehuset sin VIP-klubb får dyr(ene) dine en rekke fordeler, blant annet gratis tannhelsesjekk to ganger pr. år. Alt du trenger å gjøre når du er medlem er å:

  1. Ringe oss når du ønsker det, bestill time for tannhelsesjekk og
  2. Verifiser ditt medlemsskap med ditt telefonnummerIgjen, jeg håper denne artikkelen var nyttig og interessant.

Kom gjerne med spørsmål, kommentarer eller innspill til hva annet du ønsker vi skal skrive om.

Mvh,
Tore og resten av teamet på Smådyrsykehuset

Smådyrsykehuset – din dyrlege på Gjøvik!

Leave a reply